Gaatjesbril ervaring (deel 2)

Inmiddels is het alweer drie maanden geleden dat ik ben begonnen met het dragen van een rasterbril. Ik ben begonnen met het piloten model, maar gaandeweg ben ik overgestap op de wayfarer. Deze had een betere pasvorm voor mij. Zoals ik in de eerste blog zei heb ik een bril op wanneer ik dingen doe waarbij mijn ogen erg belast worden (televisie, computer, autorijden, etc). De afgelopen tijd heb ik de rasterbril af en toe gedragen om op die manier mijn ogen op een natuurlijke wijze te trainen.

De eerste maand

Ik ben begonnen met een kwartier per dag. Zelfs dit vond ik al moeilijk vol te houden, omdat het in het begin erg wennen is om de rasterbril te dragen en ondertussen nog steeds productief te zijn. Na ongeveer een week of twee ging het steeds beter, en had ik minder last van het beperkte zicht dat je in het begin hebt. Aan het einde van de eerste maand merkte ik nog niks aan mijn zicht, maar merkte ik wel duidelijk dat het steeds makkelijker werd om bijvoorbeeld op de computer te werken tijdens het dragen van de rasterbril.

De tweede maand

Vanaf de vijfde week ben ik begonnen met het intensiveren van het gebruik van de bril. Dit is ook het moment waarop ik geswitched ben van het pilotenmodel, naar de wayfarer. Enerzijds omdat ik deze op proef had (om wellicht aan het assortiment toe te voegen) en anderzijds omdat de pilotenbril niet erg goed aansluit bij mijn gezicht. De Wayfarer zat een stuk beter, en hierdoor was het erg makkelijk voor mij om het gebruik te intensiveren. Ik ben van +/- 15 minuten per dag naar ongeveer een half uur gegaan. Uiteraard nog steeds gedurende inspanndende activiteiten. Het liefst werk ik op de computer tijdens het dragen van de bril. Televisiekijken lukte nog niet echt goed. Althans, het gaat prima, maar het is minder fijn dan met mijn gewone bril. Zonder de bril merk ik nog niet echt resultaten.

De derde maand

Na acht weken eerst een kwartier en daarna een half uur per dag de rasterbril tijdens het werken op de computer te dragen, ben ik in de negende week begonnen met televisie kijken door de gaatjesbril. Dit viel me na twee dagen proberen alles mee. Ik kon op een relaxte manier tv kijken, zonder dat ik echt last had van het beperkte zicht wat de rasterbril geeft. Wanneer ik zonder bril kijk merk ik nog niet echt verschil, maar het gebruik van de rasterbril is in de afgelopen drie maanden een stuk makkelijker geworden. Hierdoor is het fijner om te trainen, en zie ik de toekomst met vertrouwen tegemoet!

En nu?

De komende tijd ga ik beslissen of ik het gebruik nog verder ga intensiveren, of dat ik met ongeveer de zelfde tijden doorga. Ik zal hierbij wat vaker een update geven, omdat het vanaf nu steeds interessanter wordt om te kijken of het echt lukt om mijn zicht te verbeteren.