Leren lezen zonder leesbril

Mensen houden zich zelden bezig met de vraag, hoe ze hun gezichtsvermogen kunnen verbeteren. Veel mensen denken dat het dragen van een leesbril onvermijdelijk is als je ouder wordt, om de kleine lettertjes vanaf een geringe afstand te kunnen lezen. Vaak koopt men gewoon een leesbril als men merkt dat het lezen moeilijker gaat. Sommigen gaan naar de oogspecialist, of opticien, die meestal een leesbril voorschrijft. Men kan beter lezen met die bril, en legt zich erbij neer. Al gauw merkt men dan, dat lezen zonder de leesbril, niet meer of nauwelijks mogelijk is. Deze afhankelijkheid van de leesbril lijkt dan onvermijdelijk. Sommige mensen zijn zo afhankelijk van hun bril dat ze helemaal geen moeite doen om er zonder te lezen. De reden die hiervoor gegeven wordt, is het feit dat de ooglens minder flexibel wordt, en daardoor het accommodatievermogen van je oog langzaam minder wordt. De terugloop in accommodatievermogen zou worden veroorzaakt doordat je ooglens niet voldoende bol kan worden, waardoor het niet meer lukt om van dichtbij scherp te zien. Dit verschijnsel wordt ook wel presbyopie genoemd. Het is echter absoluut niet nodig om genoegen te nemen met het opzetten van een leesbril op latere leeftijd. Het tegendeel van deze misvatting kan makkelijk worden bewezen. Het is nl. heel goed mogelijk het ongerief dat een leesbril met zich meebrengt te voorkomen. Er bestaan simpele oefeningen die kunnen helpen het oog te stimuleren ter verbetering van het leesvermogen of ter voorkoming van verslechtering ervan. Het idee dat zodra je de veertig bent gepasseerd, je sowieso een leesbril nodig zal hebben, zoals sommigen beweren kunnen wij meteen naar het rijk der fabelen verwijzen. Deze theorie klopt niet, want het is iets dat je gewoon kunt voorkomen, als je je ogen oefent met een rasterbril. Dit zal het verslechteren van je zicht voorkomen op welke leeftijd dan ook.

Hoe werkt een rasterbril?

Je hebt ongetwijfeld wel eens moeten turen, om beter te kunnen zien. Dit is precies dezelfde techniek die rasterbrillen gebruiken. Turen is geconcentreerd en onafgebroken kijken naar een object. De rasterbril dwingt het oog zich op een punt te concentreren, waardoor je een soort ooggymnastiek doet. Als je dagelijks je ogen voor ogeveer tien minuten oefent, (door de rasterbril op te zetten) zal je leesvermogen steeds beter worden.

    Rasterbrillen

    zorgen voor een betere zicht, helderheid en resolutie, ongeacht welke problemen je hebt met je zicht. Deze bril werkt op de volgende manier preventief:
  1. Het voorkomt verslechtering van je leesvermogen.
  2. De raster of gaatjesbril zorgt ervoor dat je oogspieren versterken.
Gaatjesbrillen of rasterbrillen zijn niet duur, en kunnen lang meegaan, soms zelf levenslang.

De nadelen van een leesbril

Het is een misvatting dat het dragen van een bril goed is voor de ogen. We zouden het dragen van een bril eerder een noodzakelijk kwaad kunnen noemen. Noodzakelijk, omdat sommige mensen niet goed kunnen lezen zonder hulp van een leesbril. Kwaad, omdat het dragen van een bril de oogspieren verslapt, dat onherroepelijk zal lijden tot het steeds sterker worden van de glazen. Het is daarom goed, om zo af en toe de oogspieren te stimuleren, door de bril af te zetten, en op zijn minst tien minuten per dag een rasterbril op te zetten. De glazen van een leesbril helpen je om meteen beter te lezen, maar veroorzaken een complete overlast aan je ogen. Daarom is het goed dat je je ogen laat rusten van de onvermijdelijke druk en stress die ze ervaren door het dragen van een leesbril. De rasterbril doet het omgekeerde van een leesbril. Zo een gaatjesbril oefent de oogspieren, waardoor ze steeds sterker worden, en het zicht steeds beter wordt. Je hoeft je bril niet te vervangen door de rasterbril, maar de rasterbril zal zeker helpen om je leesvermogen te verbeteren, zodanig, dat je misschien in de toekomst geen leesbril meer nodig hebt. Er zijn verschillende manieren om je oogspieren te oefenen bijvoorbeeld door dagelijks bewust je ogen te knipperen. Dit is een simpele manier die je oogspieren versterken ! Het is echter niet erg aangenaam om dagelijks te knipperen met de ogen, terwijl de rasterbril het allemaal super gemakkelijk maakt met een sneller en beter resultaat.
No comments yet.

Geef een reactie